Gazononderhoud met Grasleveren.nl
Nadat u uw gazon heeft gelegd, wilt u natuurlijk zo lang mogelijk genieten van een prachtig gazon. Met deze gedetailleerde tips om uw gazon te onderhouden houdt u uw grasmat groen, fris en gezond!
Wat is de belangrijkste factor om een gazon in topconditie te houden?
Het grootste deel van het succes hangt af van uw tijd en toewijding. Als het gras gelegd is, op zwarte grond, voldoende water krijgt, dan gaat het vanzelf groeien. Maar, zonder uw tijd, inzet en toewijding zal uw gazon na een tijd veranderen in een grasmat vol gele plekken, mos en onkruid.
Daarom is dit uw pagina als startpagina voor uw maandelijkse gazononderhoud. Hier vindt u een overzichtelijke kalender en alle details wat u per maand (hieronder) of per seizoen (gazon zomerklaar maken / gazon winterklaar maken) kunt uitvoeren.
Gazononderhoudstips per maand
Hier vindt u gazononderhoudstips per maand: januari, februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober, november en december.
Gazononderhouds tips per seizoen
Hieronder vindt u de directe links naar de gazononderhoudstips voor een specifiek seizoen
Download de gazononderhoudskalender als PDF via Grasleveren.nl: Gazononderhoudskalender of via Slideshare: Gazononderhoudskalender
Sproeien
Direct na het leggen en de eerste periode daarna sproeit u vaak en veel. Zodra de graszoden zijn geworteld, sproeit u wanneer dit nodig is. Dat geldt eigenlijk altijd: besproei uw gazon alleen wanneer dit nodig is. Te veel water is niet goed. Uiteraard is dit afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden.
Lees alles over het sproeien van het gazon
Maaien
Na 10 dagen (als het gras 10 cm lang is) kunt u de puntjes van het gras maaien om de wortelgroei te stimuleren. Enkele dagen kunt u het gras korter maaien. Voor een optimaal resultaat en sterk gras, maait u het gras regelmatig. Ideaal gezien is dit één keer per week en in het voorjaar twee keer per week.
Lees alles over het gazon maaien
Bemesten
Na drie weken kunt u het gras voor het eerst bemesten. Wij raden aan om dit daarna iedere 6 tot 8 weken te doen. Gazonmest bestelt u eenvoudig via de gazonwinkel op Grasleveren.nl.
Lees alles over het gazon bemesten
Verticuteren
Gras heeft water, zuurstof en voedingsstoffen nodig om optimaal te kunnen groeien. Het is raadzaam om een of twee keer per jaar uw gazon te verticuteren. Op deze manier wordt het gras verlucht en kunnen voedingsstoffen weer goed in de bodem komen. Let op, een nieuw gelegde grasmat verticuteert u pas na drie jaar voor de eerste keer.
Lees alles over verticuteren
Ongedierte bestrijden
Sinds enkele jaren mag ongedierte in gras niet meer worden bestreden met chemische middelen. Een goede optie om bijvoorbeeld engerlingen en emelten te bestrijden is het uitzetten van aaltjes.
Paddenstoelen
In recent aangelegd gras groeien regelmatig paddenstoelen. Dit komt door een combinatie van buitentemperatuur en het veelvuldig sproeien. Paddenstoelen schaden uw gras niet en zullen vanzelf verdwijnen zodra het droger wordt.
Lees alles over paddenstoelen in het gazon
Ziektes en schimmels
Er bestaan verschillende soorten schimmels en ziektes die uw gras aan kunnen tasten. Als u uw gras goed onderhoud en bemest, dan heeft u het minste kans hierop. De oorzaak van ziekte en schimmels is vaak slecht onderhoud in combinatie met een gebrek aan juiste voedingsstoffen. Regelmatig maaien, twee keer per jaar verticuteren en iedere 6 tot 8 weken bemesten is essentieel voor een mooi en gezond gazon. Als er toch een ziekte of schimmel ontstaat, verwijderen dan het aangedane stuk gras en belucht en bemest de grond. Hier vindt u een overzicht van alles gazonziektes
Doorzaaien
Na verloop van tijd kan het zijn dat er wat minder dichte plekken ontstaan in uw gazon. U kunt deze plekken bijzaaien met graszaad.
Lees alles over het doorzaaien van een gazon
Datum gepubliceerd: 31 januari 2021
Datum laatst gewijzigd: 27 februari 2024