Paddenstoelen in het gazon

Paddenstoelen ontstaan in verschillende perioden in het jaar in het gazon. De meeste soorten paddenstoelen veroorzaken geen schade. Het ziet er alleen niet zo netjes uit. Door goed gazononderhoud uit te voeren voorkomt u paddenstoelen in het gazon

Paddenstoelen

Waarom komen paddenstoelen in het gazon?

Paddenstoelen groeien uit schimmels. Schimmels zijn van nature in de grond aanwezig. De oorzaak van het ontstaan van paddenstoelen heeft vaak te maken met:

  • Aanwezigheid van organisch afval in de grond. Denk aan dood hout, bladeren en andere plantenresten.
  • Aanwezigheid van stikstof zijn. Hieruit zijn de schimmels opgebouwd.

Wanneer het voor paddenstoelen de perfecte omstandigheden zijn (warm en vochtig weer) kunnen op plaatsen met organisch afval of stikstof in de grond paddenstoelen verschijnen. Als het weer verandert, verdwijnen de paddenstoelen weer vanzelf.

Hoe kan ik paddenstoelen uit het gazon verwijderen?

Paddenstoelen zijn dus niet schadelijk voor het gazon. Als u ze toch wilt verwijderen kunt u het gras maaien, maar vang het maaisel op. Zo laat u geen sporen achter waar weer nieuwe paddenstoelen uit kunnen groeien.

Paddenstoelen bestrijden

  • Organisch afval verwijderen
  • Stikstofbemesting beperken
  • Zorg voor een goede beluchting
  • Maai het gras regelmatig
  • Ijzersulfaat oplossing

Organisch afval verwijderen tegen paddenstoelen

Als u zorgt voor minder gunstige omstandigheden voor paddenstoelen om te groeien hoeft u ze ook niet of minder te bestrijden. Als u weet dat er organisch afval onder het gazon bevindt, verwijder dit dan.

Paddenstoelen in het gras? Minder stikstofbemesting

Schimmels worden gevormd door stikstof in bemesting. Als u stikstof in bemesting gebruikt blijft dit in het gazon achter. Geef daarom na eind september geen stikstofbemesting meer. Het gras gebruikt dan vrijwel geen meststoffen meer. Paddenstoelen des te meer!

Een goede beluchting van het gazon helpt tegen paddenstoelen.

Paddenstoelen houden van een vochtige omgeving. Zorg dat vocht snel kan wegtrekken in de grond.

Maai het gras regelmatig om paddenstoelen te voorkomen

Als u het gazon kort houdt kan het sneller opdrogen. Paddenstoelen houden van een vochtige omgeving. Maai het regelmatig, 1 tot 2 keer per week.

Ijzersulfaat tegen paddenstoelen in het gras

Giet na een maaibeurt ijzersulfaat over de plekken met paddenstoelen. Dit zorgt er voor dat de schimmels worden afgebroken.

Datum gepubliceerd: 03-01-2021

Voor het laatst gewijzigd: 16-10-2022