Graszoden en grasmatten

Welkom bij Grasleveren.nl dé graszodenleverancier uit Brabant. U bent bij ons aan het juiste adres om graszoden te bestellen. Op deze pagina en website vindt u alle informatie over gras, graszaad en graszoden die u nodig heeft.

Wat is een graszode precies?

Een graszode, (meervoud graszoden) ook wel bekend als grasmatten, grasrollen of grasplaggen, is een rol of plak gras. Vers gesneden van het land, om een gazon mee aan te leggen. Een graszode van een vierkante meter weegt ongeveer 16 Kg. Een uitgrolde graszode voor particulieren is 250 cm lang en 40 cm breed. De hoogte varieert tussen 1,5 en 2 centimeter.

Wat zijn grasmatten?

Grasmatten zijn hetzelfde als graszoden. Het zijn rollen van gras.

Geschiedenis van het gras

Vroeger, in de oudheid, werden graszoden al gebruikt om o.a. huizen te bouwen voor mensen, schuren voor dieren en om dijken mee aan te leggen. Daarna was het vooral adel en de rijkere burgers die (prive) grasvelden lieten aanleggen voor eigen recreatie. De afgelopen eeuw (1900 en later), met de opkomst van openbaar buitengroen werden graszoden bereikbaar voor iedereen om er gazons mee aan te leggen.

Toepassingen van gras

 • Maken van schuren
 • Bouwen van huizen
 • Aanleggen van dijken
 • Maken van waterputten

De verschillende soorten gras in de graszoden

Lang niet alle soorten gras zijn geschikt voor uw grasmat. Zo bestaan er wereldwijd zo’n 8000 verschillende soorten gras. Heel veel grassen zijn niet geschikt om dienst te doen als gazon doordat ze niet de juiste kleur, zachtheid of groeiwijze hebben. Een van de belangrijkste voorwaarden voor de grassen is dat ze gemaaid worden verdragen; de grassen in onze graszoden zijn speciaal op uw wensen afgestemd. Decennia lang is er onderzoek gedaan naar verschillende grassoorten en heeft men soorten gekruist om tot het perfecte gazon te komen. De volgende soorten gras bevinden zich in onze graszoden:

 • 20% Engels raaigras
 • 35% Veldbeemgras
 • 35% Roodzwenkgras
 • 10% Roodzwenkgras met fijne uitlopers
Engels raaigras - Lolium perenne Engels raaigras - Lolium perenne
Veldbeemdgras - Poa pratensis Veldbeemdgras - Poa pratensis
Roodzwenkgras - Festuca rubra Roodzwenkgras - Festuca rubra

Engels raaigras - Lolium perenne

Engels raaigras, Lolium perenne komt in Nederland veel voor, zowel natuurlijk als gezaaid of aangelegd in gazons. Engels raaigras wordt veelvuldig gebruikt in gazons. Engels raaigras is goed bestand tegen belasting. Het wordt veel gebruikt voor grasmatten bij voetbalclubs en speelgazons bij particulieren.

Veldbeemdgras - Poa pratensis

Veldbeemdgras, Poa pratensis wordt veel gebruikt in grasmatten voor gazon en sportvelden. Daarnaast komt het ook voor grasmengsels die als dierenvoer dienen. Veldbeemdgras is een klonale soort, dat wil zeggen, een grassoort die zich hoofdzakelijk door zaad via apomixie en vegetatief door ondergrondse uitlopers (rizomen) voortplant.

Roodzwenkgras - Festuca rubra

Rood zwenkgras, Festuca rubra Het gewone rood zwenkgras of de variant met fijne uitlopers worden veel gebruikt in grasmatten voor de aanleg van gazons. Voordeel van rood zwenkgras is dat het goed kan tegen schaduwrijke omgevingen en zowel groeit op kleigrond of armere zandgrond.

Graszoden van Grasleveren.nl

Grasleveren.nl levert uitsluitend graszoden van de allerbeste kwaliteit. Deze graszoden die wij leveren zijn geschikt als speelgazon of siergazon. U krijgt met onze graszoden ook een gazon:

 • Met een hoge sierwaarde
 • Dat goed bespeeld of belast kan worden
 • Dat zichzelf goed kan hersteld na intensief gebruik
 • Dat kort gemaaid kan worden
 • Dat zich aanpast aan de omstandigheden waar het gelegd is (zon of schaduwrijk)
 • Dat gekweekt is zonder netten

Gras met een hoge sierwaarde

Onze premium graszoden zijn ingezaaid met vier verschillende soorten gras. Deze grassen zijn zo smaengesteld dat u een perfect gazon krijgt. Al deze grassoorten hebben een mooie, donkergroene kleur De wat fijnere grassoorten zorgen ervoor dat de grasmat goed dicht en stevig wordt.

Bespeling en belasting

De geselecteerde grassoorten zijn alle bestand tegen een flinke belasting. U kunt dus probleemloos de graszoden belopen of bespelen. Tijdens sport of spel zal het gras wel beschadigen maar niet afsterven.

Zelf herstellend vermogen

Als uw gazon intensief is gebruikt, zullen hier sporen van te zien zijn in het gazon. De gebruikte grassoorten hebben een goed zelfherstellend vermogen. Zowel in de breedte als in de hoogte zal het gras opnieuw gaan uitlopen. Plekken die open vallen zullen weer dichtgroeien waardoor u snel weer een prachtig gazon heeft.

Kort maaien

Om een gazon er goed uit te laten zien is het belangrijk dat het gras overal dezelfde lengte heeft. Door uw gazon regelmatig te maaien krijgt u dit voorelkaar. Voor zowel de uitstraling als voor kwaliteit van het gazon is het ook goed om te maaien. Na iedere maaibeurt zal het gras gaan uitstoelen, dit houdt dat het gras nieuwe uitlopers en grassprieten gaat vormen. Dit draagt bij aan een dicht gazon waarin onkruid en mos geen kans krijgen.

Gras dat zich aanpast aan de omgeving

Sommige grassoorten zijn beter bestand dan andere soorten tegen schaduw. Teveel schaduw zal er altijd voor zal zorgen dat gras afsterft. De grassoorten in onze sport en speelgazon en premium graszoden zijn bestand tegen een bepaalde mate van schaduw. Voor het beste resultaat is het raadzaam om toch voor 3 tot 4 uur direct zonlicht per dag te zorgen. Of probeer het te voorkomen door zoveel mogelijk te snoeien.

Zonder plastic netten

Sommige kwekerijen maken bij het kweken gebruik van plastic of biologisch afbreekbare netten. Deze netten zorgen er voor dat het gras sneller een dichtere grasmat vormt. Door het gebruik van dit soort netten kunnen de grasrollen sneller gesneden worden of dikker gesneden worden.

Snelheid oogsten van gras

In plaats van een keer per 13 maanden nieuwe grasmatten kunnen oogsten kunnen ze dan twee maal per jaar nieuwe grasmatten oogsten. Onze graszoden bevatten geen plastic netten om de graszoden bij elkaar te houden. De graszoden van Grasleveren.nl worden gedurende 13 maanden opgekweekt. Doordat wij het gras de tijd geven om te groeien ontwikkelen ze een wortelstelsel dat zo sterk is dat ze de graszode zelf bij elkaar houden.

De soorten graszoden die wij leveren

Welke grassoorten leveren wij precies:

 • Sport en Speelgras
 • Premium graszoden
 • Premium natuurgraszoden

Sport en speelgras

Kenmerken van Sport en Speelgras

 • Snel herstellend
 • Groeit op bijna iedere ondergrond

Hier vindt u alle informatie over ons Sport en Speelgras of u kunt direct de graszoden bestellen

Premium graszoden

Kenmerken van premium graszoden

 • Allrounder top kwaliteit
 • Past zich goed aan

Hier vindt u alle informatie over onze Premium graszoden of u kunt direct de graszoden bestellen

Premium natuurgraszoden

Kenmerken van premium natuurgraszoden

 • Minimaal gebruik bestrijdingsmiddelen
 • Natuurlijk gekweekt

Hier vindt u alle informatie over onze Premium natuurgraszoden of u kunt direct de graszoden bestellen

Graszoden van Grasleveren.nl zijn dagvers

Grasmatten zijn beperkt houdbaar; als graszoden te lang op een rol hebben gezeten beginnen ze te rotten. Vooral in warme perioden is dit een probleem: de graszoden zijn dan echt maar 24 uur houdbaar. Buiten de zomerperiode kunnen de graszoden vaak wel wat langer opgerold blijven liggen. De graszoden die wij leveren dient u uiterlijk binnen 24 uur na levering te hebben gelegd.

Zelf graszoden leggen

Heeft u genoeg informatie over het gras van Grasleveren.nl? Met onze premium graszoden kunnen wij ook binnen een dag uw volledige gazon aanleggen.
Lees hier alles graszoden laten leggen.

Graszoden laten leggen

Heeft u genoeg informatie over het gras van Grasleveren.nl? Met onze premium graszoden legt u binnen een dag uw volledige gazon aan.
Lees hier alles over het zelf leggen van graszoden.

Online graszoden bestellen

Graszoden bestellen via Grasleveren.nl is snel, veilig en eenvoudig. Als u vóór 11 uur in de ochtend uw bestelling plaatst, kunt u de verse graszoden al de volgende (werk)dag ontvangen. Via het bestelformulier van Grasleveren.nl kunt u direct uw graszoden bestellen. Dit gaat als volgt:

 1. U voert de oppervlakte in in m2. Houd hierbij rekening met een snijverlies van 5%. Is de te leggen oppervlakte bijvoorbeeld 100 m2? Bestel dan 105 m2.
 2. U voert uw postcode. Wij bepalen aan de hand van uw postcode bij welke teler we uw graszoden oogsten.
 3. U kiest het type graszoden. Grasleveren.nl levert drie soorten graszoden:
  • Sport en speelgras
  • Premium graszoden
  • Premium natuurgraszoden

Datum gepubliceerd: 31 januari 2021 Datum laatst gewijzigd: 27 februari 2024