Heksenkring in het gazon

Normaal gesproken hoeft u zich bij het ontstaan van paddenstoelen geen zorgen te maken. Wanneer deze een heksenkring vormen dan wordt dit een ander verhaal. De paddenstoel Marasmius Oreades is een van de paddenstoelen die een heksenkring vormt. Dit type paddenstoel zorgt ervoor dat het gras wel afsterft. Wanneer u snel actie onderneemt, kunt u blijvende schade aan het gazon echter wel voorkomen. Door goed gazononderhoud uit te voeren kunt u heksenkringen wellicht in de toekomst voorkomen.

Heksenkring

Het uiterlijk van Marasmius Oreades

Om ervoor te zorgen dat de schadelijke paddenstoel uw gazon beschadigt, is het belangrijk dat u deze herkent. Maar waar herkent u Marasmius Oreades aan?

 • Hoogte 5-6 centimeter
 • Onderkant bestaat uit plaatjes
 • Caramelkleurig
 • Verschijnt in heksenkring

De verschijning van Marasmius Oreades

Al zeer vroeg in het jaar kan de paddenstoel opduiken in het gazon. Buiten het feit dat de schimmel in een eerder stadium in de grond aanwezig is geweest, is de oorzaak niet altijd te achterhalen. Het laat geven van een stikstofbemesting kan, net als de aanwezigheid van organisch afval in de grond, de oorzaak zijn.

In een vroeg stadium zal er een kring donkergroen en weelderig groeiend gras ontstaan. Later beginnen aan de rand ervan deze donkergroene paddenstoelen uit de grond te komen. Uiteindelijk vormen deze een, al dan niet volledige, ronde cirkel. Op den duur zal aan de binnenkant van de cirkel het gras beginnen af te sterven. Het vormt een kaal rond spoor in het gazon.

Onder de grond heeft zich een netwerk van schimmeldraden gevormd. Deze schimmeldraden bevinden zich op een diepte van 25 centimeter. Er zijn overigens ook gevallen bekend waarbij men zelfs op een diepte van 45 cm nog sporen van de schimmel aantrof.

Heksenkring - Marasmius Oreades bestrijden

Voor de bestrijding van deze paddenstoelsoort dient u een oplossing van ijzersulfaat over het gazon te verspreiden. Per m² gebruikt u 2,5 liter ijzersulfaat oplossing. De oplossing van ijzersulfaat maakt u door 500 gram ijzersulfaat op te lossen in 7 liter water.

Mocht de heksenkring zich al langer in het gazon bevinden dan heeft deze wijze van bestrijding weinig kans. Om de schimmelziekte dan toch aan te pakken dient u erg grondig te werk te gaan.

 1. Markeer een cirkel in het gazon, 30 cm rondom de heksenkring.
 2. Verwijder het gras en voer dit af; voorkom knoeien: dit verspreidt de schimmels.
 3. Spit de grond 25 cm diep om.
 4. Giet een mengsel van 3,5 liter formaline en 45 liter water uit over de grond.
 5. Dek de grond af met plastic.
 6. Laat de grond 2 weken rusten.
 7. Herhaal dit na twee weken nogmaals.
 8. U kunt het stuk grond dichtleggen met graszoden.

Leuk feitje - de Marasmius Oreades is eetbaar

De paddenstoelensoort die uw gazon kan aantasten is overigens eetbaar. Door de zoetige smaak is het een populaire soort voor liefhebbers die zelf paddenstoelen plukken. Overigens durven wij u niet te adviseren zonder enige kennis de paddenstoelen te eten en te plukken. Vanwege de verschijning in het gras heeft de paddenstoel de toepasselijke Nederlandse naam Weidekringzwam.

Heeft uw gazon onherstelbare schade opgelopen van een heksenkring?

Bestel nu direct nieuwe graszoden

Datum gepubliceerd: 03-01-2021

Voor het laatst gewijzigd: 16-10-2022