Dor gras - Geel gras, wat kan het zijn?

Heeft u last van dor, geel gras? Wat kan het zijn en wat kunt u er aan doen. Hieronder leest u wat het kan zijn en wat u eraan kunt doen!

Dor geel gras

Oorzaak van dor geel gras

Geel gras kan diverse oorzaken hebben, het is niet zozeer een benaming voor het probleem maar duidt het probleem meer aan. Zodra we weten wat de oorzaak is, kan het probleem meestal gemakkelijk opgelost worden.

Geel gras wordt vaak veroorzaakt door verkeerde groeiomstandigheden voor het gras.

Grote gele plekken?

Grote gele plekken in het gazon kan te maken hebben met te weinig vocht in de bodem of door te weinig voedingsstoffen in de bodem.


Grote gele dorre plekken door uitdroging van het gazon

In droge periodes kan het gras geel en dor worden. Het krijgt te weinig water waardoor het uitdroogt en afsterft. Als u ook gazon in de schaduw heeft liggen ziet u dat dit waarschijnlijk nog langer groen blijft.


Oplossing: u kunt dit eenvoudig zelf oplossen door regelmatig te beregenen.


Let op een gazon dat te veel water krijgt kan ook geel worden. Als het langere tijd regent of u te veel beregend blijven er plassen water op het gras staan.


Oplossing: u kunt dit oplossen door te zorgen dat het water sneller de bodem intrekt (zorgen voor betere drainage). Prik gaten in het gazon of als het een structureel probleem is, leg putten met grind aan onder het gazon.


Grote gele dorre plekken door te weinig voedingsstoffen in de grond

Het kan ook te maken hebben met te weinig voedingsstoffen in de bodem.

Als uw gazon niet of nauwelijks groeit, er dun uitziet en gelig van kleur is, ligt het aan de voedingsbodem.


Oplossing: u kunt dit oplossen door uw gazon van medio april tot begin van de herfst elke tien weken een bemesting te geven met 100% organische gazonmest. 1 kilo per 10 m² gazon.


100% organische meststoffen

Een sterk en goed onderhouden gazon voorkomt onkruid en straatgras. Als uw gazon geel en zwak is, ontstaat er ruimte voor de groei van ongewenste grassen en onkruiden. Zaai dan ook direct door met graszaad zoals Barenbrug S.O.S. Speel en Sport of het graszaad van Grasleveren.nl.

Kleine(re) gele plekken in het gazon?

Kleine gele plekken in het gras hebben meestal een gazonplaag als oorzaak


Gazonplagen die kleine, gele, dorre plekken veroorzaken

Lees voor voor de oorzaak en oplossing meer over:


Huisdieren

Huisdieren kunnen kleine, gele plekken in het gras veroorzaken. Ureum zorgt verbrand als het ware het gras. De randen rondom de gele plekken zijn vaak juist donkerdergroen van kleur.


Verkeerd moment om te mesten

Het gazon kan verbranden (geel worden) als u het bemest terwijl er nog zon op staat

Andere mogelijke oorzaken van geel gazon

  • Te kort gemaaid gazon. Zorg dat uw grasmaaier niet korter maait dan 2.5 centimeter de eerste keer in het seizoen en 4.5 centimeter de rest van het jaar.

  • Teveel bemest / niet goed verspreidtGazon herstellen van dor, geel gras?

Bent u bang dat de schade aan het gazon niet meer te herstellen is? Overweeg dan om nieuwe graszoden te leggen. U kunt hier eenvoudig graszoden bestellen of het graszaad bekijken

Datum gepubliceerd: 03-01-2021

Voor het laatst gewijzigd: 21-03-2022