Engerlingen

Engerlingen in gazon? Een engerling is een larve van een kever. Gazons kunnen aangetast worden door slecht gazononderhoud, gazonziektes schadelijke insecten. Engerlingen vormen een van de twee soorten insecten die zich voeden met uw gazon. Doordat de engerlingen zich onder de grond ophouden, ziet u pas na verloop van tijd de gevolgen.

Engerling in de grond

Hoe weet u of u last heeft van engerlingen in het gazon?

Engerlingen zelf zijn makkelijk te herkennen: ze zijn geel-wit van kleur en hun huid is gerimpeld zoals een rups. De grootte varieert tussen 1 en 2 centimeter en hebben een kenmerkende oranje kop.

Hoe herkent u aan het gazon of u last van engerlingen heeft?

Als u last heeft van gele dode plekken in het gazon

Engerlingen zijn larven van kevers

Engerlingen zijn de larven van verschillende keversoorten. Meikevers, Junikevers, Johanneskevers en vooral Rozenkevers leggen na het paren eitjes in uw gazon. Mocht u in mei of juni kevers op uw gazon tegenkomen dan kunt u er zeker van zijn dat er engerlingen in uw gazon zitten.

Gele plekken door afstervend gras

Wanneer er een periode van droogte aanbreekt worden de eerste gevolgen van de engerlingen zichtbaar. Op plaatsen waar het gras is aangetast zal het gras boven de grond geel kleuren. Doordat wortels gedeeltelijk zijn weggegeten kan er in droge periode onvoldoende vocht tot zich worden genomen. Het eerste symptoom is dus geel en afstervend gras.

Vogels

Verschillende soorten vogels vinden engerlingen erg lekker. Dit is het tweede aanwijzing, vogels op uw gazon. Waarschijnlijk denkt u, er zijn altijd vogels op mijn gazon op zoek naar voedsel. Het verschil zit hem in de soort en de manier waarop. Regenwormen komen door trillingen naar boven en kunnen dan aan het oppervlak gegeten worden. Engerlingen blijven in de grond en het gras wordt dan ook letterlijk opengetrokken. Kraaien, roeken, kauwen, merels en zelfs buizerds en spechten halen uw gazon overhoop op zoek naar de larven.

Spoor engerlingen op onder uw gazon

Door de grasmat in uw gazon los te halen kunt u eenvoudig zien of er engerlingen in uw gazon zitten. Vouw de losgestoken plag open en speur de grond af naar witte c-vormige larven zoals hier op de pagina afgebeeld.

Enkele soorten engerlingen blijven maar liefst drie jaar onder de grond. Indien u de larven niet tijdig bestrijdt, kunt u maar liefst 3 jaar last hebben van de gevolgen.

Engerlingen bestrijden

Engerlingen kunnen eigenlijk alleen in het jongste stadium van hun leven worden bestreden. Al snel nadat de eitjes in het gazon zijn gelegd gaan de larven zich ontwikkelen. De bestrijding dient dan ook in de maanden juni en juli plaats te vinden. Middeltjes zijn verkrijgbaar bij Tuincentra of Boerenbond, kijk voor de dosering altijd op de verpakking. Een biologische bestrijding is ook mogelijk door het uitzetten van aaltjes. Deze zijn tevens bij eerder genoemde verkooppunten beschikbaar.

Levenscyclus van engerlingen

Na het paren van de kevers leggen zij een groot aantal eitjes in het gazon. Hier komen na ongeveer 6 weken de engerlingen uit. De larven zijn te herkennen aan een melkwit, sikkelvormig lichaam. Ze hebben zes poten onder hun roodbruine kop en twee flinke kaken. Afhankelijk van de soort zijn de larven binnen 1 tot 3 jaar volgroeid. Hierna verpoppen zij zich onder de grond. Na een tijdje komt de kever uit de pop gekropen. De kever zal zich vervolgens boven de grond weer voortplanten. Kevers hebben ongeveer 3 werken boven de grond, waarna ze zullen sterven. In de eerste dagen hebben de vrouwtjes al eitjes gelegd.

Hoe kunt u het beste engerlingen bestrijden?

Het beste kunt u engerlingen bestrijden door het gebruik van aaltjes. Aaltjes zijn microscopisch kleine parasieten die standaard voorkomen in de grond. Bij de uitzet van aaltjes in het gazon, zullen zij direct op zoek gaan naar engerlingen. Hebben ze deze gevonden? Dan dringen ze binnen en vreten ze de engerling aan. Zonder enig gevaar voor het milieu sterft de engerling na enkele dagen. Vervolgens gaan de aaltjes op zoek naar nieuwe slachtoffers.

Wanneer engerlingen bestrijden

U kunt het beste engerlingen bestrijden vanaf half juni tot en met oktober. Is het in het voorjaar al warm? Dan zou het wellicht iets eerder kunnen. Door de vlucht van de kevers in de gaten te houden, is het duidelijk wanneer de eitjes tevoorschijn zullen komen. Voor het gebruik van aaltjes dient de bodem ten minste een paar uur per dag 12℃ te zijn. Heeft u in het voorjaar al last van grote engerlingen (groter dan 2 cm)? Dan zijn deze lastig te bestrijden met aaltjes. Normaal gesproken gebruikt u per 10m² gazon ongeveer 5.000.000 aaltjes. Een dubbele dosering aaltjes zou wellicht kunnen helpen, maar wij adviseren om vooral de jonge engerlingen vanaf juni te bestrijden. Dan zal de methode het meest effectief zijn. Na ongeveer 6 weken zal de plaag grotendeels bestreden zijn.

Welke maanden kunt u engerlingen het beste bestrijden?

Engerlingen Bestrijden Voorwaarde
Januari Nee -
Februari Nee -
Maart Nee -
April Nee -
Mei Nee -
Juni Ja Indien warm genoeg
Juli Ja -
Augustus Ja -
September Ja -
Oktober Ja -
November Nee -
November Nee -

Gazon herstellen na engerlingen?

Bent u bang dat de schade aan het gazon niet meer te herstellen is? Overweeg dan om nieuwe graszoden te leggen. U kunt hier eenvoudig graszoden bestellen of het graszaad bekijken

Waar koop ik bestrijdingsmiddelen tegen engerlingen?

Weet u nu wanneer u de aaltjes in kunt zetten? Bestel dan hieronder de aaltjes om het gazon binnen de kortste keren weer in topconditie te krijgen!

Via Biogroei
Aaltjes engerlingen 1000 m²

B-green engerlingen 1000 m²

  • 100% natuurlijk bestrijdingsmiddel
  • Voor 1000 m² gazonoppervlak

159

Via Biogroei
Aaltjes engerlingen 500 m²

B-green engerlingen 500 m²

  • 100% natuurlijk bestrijdingsmiddel
  • Voor 500 m² gazonoppervlak

89,95

Via Biogroei
Aaltjes engerlingen 100 m²

B-green engerlingen 100 m²

  • 100% natuurlijk bestrijdingsmiddel
  • Voor 100 m² gazonoppervlak

32,95

Veelgestelde vragen aan Grasleveren.nl

Wat kan ik doen aan engerlingen?

U kunt het beste tussen mei en augustus aaltjes kopen tegen engerlingen.

Wanneer moet kan het beste engerlingen bestrijden?

Het beste moment in het jaar om engerlingen te bestrijden is van mei tot en met augustus. In deze tijd komen de eitjes van de kevers uit. Hoe sneller je er bij bent, hoe beter. Ze zijn nog zwak als de eitjes net zijn uitgekomen. Zijn de engerlingen groter dan 2 cm, dan wordt het nog lastig om ze te bestrijden.

Wat zijn aaltjes tegen engerlingen?

Aaltjes (nematoden) zijn natuurlijke vijanden van engerlingen. Het zijn kleine beestjes die via openingen het lichaam van hun prooi binnendringen. Ze gebruiken deze prooi (engerlingen) als voedselbron. Na een paar dagen gaat hun prooi dood.

Datum gepubliceerd: 03-01-2021

Voor het laatst gewijzigd: 31-08-2022