Rooddraad in gazon

Rooddraad is een zogenaamde zwamziekte. Rooddraad treedt op als een gazon een tekort heeft aan stikstof. Door goed gazononderhoud uit te voeren kunt u Rooddraad wellicht in de toekomst voorkomen.

Wanneer verschijnt rooddraad?

Net als veel schimmelziektes verschijnt rooddraad met nat en broeierig weer. De geel- tot roodachtige plekken in het gazon zorgen voor een lelijk beeld in uw tuin. Het is vrij eenvoudig te herstellen. Het komt vaak voor in een zojuist gelegd gazon vanwege de weerbaarheid.

Rooddraad

Hoe herkent u rooddraad

Om het probleem op te kunnen lossen is het belangrijk om allereerst vast te kunnen stellen dat het daadwerkelijk om rooddraad gaat. Rooddraad heeft de naam te danken aan het uiterlijke vertoon van de schimmelziekte. Schimmeldraden die lijken op rode grassprieten zijn het midden van een geel verkleurd stuk gazon. Het zijn meestal ronde gele plekken die op meerdere plaatsen in het gazon op kunnen duiken. In veel gevallen lijkt de schimmelziekte zich geleidelijk te verspreiden over het hele gazon. Gelukkig verspreidt het zich niet maar is de oorzaak van het ontstaan overal in uw gazon aanwezig.

Oorzaak van rooddraad in het gazon

  • Tekort aan stikstof
  • Slechte wortelvorming van het gras
  • Langdurige natte periode bij warm weer

Tekort aan stikstof

Stikstoftekort, dat is de voornaamste oorzaak van Rooddraad. Het is dus meer een ziekte dat voortkomt door uitputting of armoede van het de grasmat. Dat het gras een tekort heeft aan stikstof heeft deels te maken met de ontwikkeling van het gras in het eerste jaar.

Slechte wortelvorming van het gras

De graszoden die u bij Grasleveren.nl bestelt zijn ongeveer 2 cm dik. Hoewel deze zich snel wortelen, groeien de wortels het eerste jaar slechts zeer oppervlakkig. Daarom hebben de grasmatten het eerste jaar extra bemestingen en sproeibeurten nodig om tot een goede groei te komen. Als u het gazon bemest, zal het daarom in het begin niet volledig worden opgenomen. De wortels van het gras zijn simpelweg nog te kort om in vier weken genoeg meststof op te nemen.

Langdurige natte periode bij warm weer

Nat en warm weer is een combinatie die altijd zorgt voor de ontwikkeling van schimmels. Zo ook in uw gazon. Het natte weer draagt er echter ook aan bij dat de stikstof eerder uitspoelt. Het onderontwikkelde gras dat al moeite heeft de meststoffen op te nemen, krijgt door de regen ook nog eens minder lang de tijd.

Rooddraad bestrijden

Het beste kunt Rooddraad bestrijden bovenstaande oorzaken allemaal aan te pakken. Aan het weer kunt u weinig veranderen, wat u wel direct kan doen is het gazon bemesten. Daarna: geef tot en met september elke 3 weken 1 kg mest per 50 m². Gebruik dezelfde hoeveelheid mest als u normaal gebruikt.

Rooddraadschimmel in het najaar bestrijden

Heeft uw gazon last van rooddraadschimmel in het najaar? Zorg dat de hoeveelheid kalium in de organische bemesting dan twee keer zo hoog is als het stikstofgehalte. Kalium zorgt o.a. voor een betere voedingsstofopname van het gazon. Lees alles over N P K voor het gazon.Weinig stikstof in het najaar dus om een groeispurt te voorkomen. In het najaar heeft u nog de tijd de onzichtbare delen van de plant te versterken. Wanneer u bovengrondse groei forceert bij kouder weer maakt u juist een gazon gevoeliger voor ziektes en schimmels.

Wat doet u in de winter tegen rooddraad?

Als het gras niet meer zichtbaar groeit, hoeft u het niet meer te maaien. Het gras steekt dan extra energie in de ontwikkeling van de wortels. Deze groeien dichter en dieper in de grond. Het kan daardoor beter stikstof in zich opnemen en rooddraad zal niet meer verschijnen.

Gazon herstellen na rooddraad?

Bent u bang dat de schade aan het gazon niet meer te herstellen is? Overweeg dan om nieuwe graszoden te leggen. U kunt hier eenvoudig graszoden bestellen of het graszaad bekijken

Datum gepubliceerd: 03-01-2021

Voor het laatst gewijzigd: 17-10-2022