Gele plekken in gazon

Heeft u last van gele plekken in het gazon? Hieronder leest en ziet u wat de gele plekken precies kunnen zijn en wat u eraan kunt doen!

Geel gras kan diverse oorzaken hebben, het is niet zozeer een benaming voor het probleem maar duidt meer het probleem aan. Zodra we weten wat de oorzaak is, kan het probleem meestal gemakkelijk opgelost worden. Geel gras wordt vaak veroorzaakt door verkeerde groeiomstandigheden van het gras.

Gele plek in gras

Grote gele plekken?

Grote gele plekken in het gazon kan te maken hebben met te weinig vocht in de bodem of door te weinig voedingsstoffen in de bodem.


Grote gele dorre plekken door uitdroging van het gazon

Geel gras door te weinig water

Afbeelding - geel gras door te weinig water - onder een bestaand gazon, boven nieuw aangelegd maar te weinig water gehad

In droge periodes kan het gras geel en dor worden. Het krijgt te weinig water waardoor het uitdroogt en afsterft. Als u ook gazon in de schaduw heeft liggen ziet u dat dit waarschijnlijk nog langer groen blijft.


Oplossing: u kunt dit eenvoudig zelf oplossen door regelmatig te beregenen.

Grote gele plekken in het gras door teveel water

Let op een gazon dat te veel water krijgt kan ook geel worden. Als het langere tijd regent of u te veel beregend blijven er plassen water op het gras staan. Het gras gaat rotten.

Oplossing: u kunt dit oplossen door te zorgen dat het water sneller de bodem intrekt (zorgen voor betere drainage). Prik gaten in het gazon of als het een structureel probleem is, leg putten met grind aan onder het gazon.


Grote gele dorre plekken door te weinig voedingsstoffen in de grond

Het kan ook te maken hebben met te weinig voedingsstoffen in de bodem. Als uw gazon niet of nauwelijks groeit, er dun uitziet en gelig van kleur is, ligt het aan de voedingsbodem.


Oplossing: u kunt dit oplossen door uw gazon van medio april tot begin van de herfst elke tien weken een bemesting te geven met 100% organische gazonmest zoals Ecostyle Myco Gazon 25 kg. 1 kilo per 10 m² gazon.


100% organische meststoffen

Een sterk en goed onderhouden gazon voorkomt onkruid en straatgras. Als uw gazon geel en zwak is, ontstaat er ruimte voor de groei van ongewenste grassen en onkruiden. Zaai dan ook direct door met graszaad zoals Barenbrug S.O.S. Speel en Sport of het graszaad van Grasleveren.nl.

Kleinere gele plekken in het gazon?

Kleine gele plekken in het gras hebben meestal een externe oorzaak zoals ziekten, machines of dieren

Gele plekken door het gazon te kort te maaien

Geel gras doordat de grasmaaier te kort het gras heeft gemaaid

Afbeelding - geel gras doordat de grasmaaier te kort het gras heeft gemaaid

Een gazon goed maaien is goed voor het gras. Het wordt er sterk van. Door het gras te maaien bevorder je groei. Maar pas op, als u het gazon te kort maait, tot de wortels bloot liggen, dan sterft het gras af.

  • U kunt gras tot uiterlijk 3 centimeter terugmaaien.
  • Heeft u spelende kinderen? Maai het gras dan tot liever 4 tot 5 centimeter
  • Ligt u gazon in een schaduwrijkere omgeving? Maai het dan terug tot 6 tot 7 centimeter

Lees hier alles over gras maaien

Gele plekken door een bot mes van een grasmaaier

Geel gras doordat de grasmaaier te kort en te bot het gras heeft gemaaid

Afbeelding - geel gras doordat de grasmaaier te kort en te bot het gras heeft gemaaid

Gras dienst scherp afgeneden te worden door de maaier. Zijn de messen bot? Dan scheurt u als het ware het gras kapot, droogt het uit en krijgt het gras een bruinige waas.

Gele plek door een zwembad

Geel gras van een tuinslang voor een zwembad in het gazon

Afbeelding - gele afdruk van een tuinslang om het zwembad bij te vullen

Heeft er in de zomerperiode een zwembad op uw gazon gestaan? Omdat het gras geen licht en lucht heeft gehad. Maai het en prik wat extra gaatjes voor beluchting. Op die manier krijgt het gras weer een impuls om te gaan groeien.

Gele plekken in het gras na de winter

De winter kan hard zijn voor gras. Schimmels, mos en onkruid krijgen hun kans om te groeien. Na een winter kan ieder gazon wel extra hulp gebruiken.
Lees hier alles om uw gazon te herstellen na de winter

Gele plekken na te veel bemesten

Teveel mest is niet goed. Houdt u zich daarom aan de voorschriften. Gemiddeld is 3 keer per jaar meer dan genoeg. Bemest uw gras bij voorkeur met een organische meststof. Organische mest geeft gras de mogelijkheid om langdurig voedingsstoffen op te nemen, op momenten dat het goed is voor het gras.
Lees hier alles om het bemesten van uw gazon

Gele plekken door te weinig bemesten

Het kan zijn dat u te weinig heeft bemest, hierdoor ontstaan er tekorten.

Gele plekken door verkeerd bemesten

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat u gemest heeft, maar niet alle plekken op uw gazon even goed zijn bereikt. Als het kort na het mesten hard heeft geregend kan uitgespoeld zijn. Sproei daarom net na het mesten ligt het gras. Zo blijft het niet op het gras liggen maar spoelt het recht in de grond.

Gele plekken in gazon door een verkeerde zuurgraad

Als de pH-waarde van de ondergrond te hoog (te zuur) kunnen er ook gele plekken verschijnen. Strooi dan kalk om de ondergrond weer op de juiste pH-waarde te krijgen.
Lees alles over kalken van het gazon, lees alles over de perfecte ondergrond van graszoden, lees alles over bodemtesten voor het gazon

Gele plekken door urine van katten en honden

Gele plekken in het gras door urine van honden of katten

Afbeelding - gele plek door urine van huisdieren. Bevat veel stikstof. Middenin sterfte en aan de rand een groeispurt.

Vaak ontstaan gele plekken in het gras door urine van honden of katten. In de urine zit te veel stikstof. Kenmerkend is namelijk dat de rand rondom de gele plek extra hard groeit.

Gele plekken door engerlingen

Engerlingen zijn larven van een kever. De larven eten o.a. aan de wortels van het gras.
Lees hier alles over engerlingen

Gele plekken door emelten

Emelten, de larven van de langppotmug leven in de bovenste laag van het gazon.
Lees hier alles over emelten

Gele plekken door schimmels in het gras

Een compleet overzicht van plekken veroorzaakt door gazonziektes en schimmels

Oorzaak van geel gras per maand

Maand Oorzaak Oplossing
Januari Weinig zonlicht, weinig vocht, geen voedingsstoffen Geduld, alvast mest bestellen
Februari - -
Maart - -
April - -
Mei - -
Juni - -
Juli - -
Augustus - -
September - -
Oktober - -
November - -
December - -

Gazon herstellen na grote gele plekken?

Bent u bang dat de schade aan het gazon niet meer te herstellen is? Overweeg dan om nieuwe graszoden te leggen. U kunt hier eenvoudig graszoden bestellen of het graszaad bekijken

Veelgestelde vragen aan Grasleveren.nl

Wat zijn gele plekken in mijn gras?

Er zijn 15 verschillende oorzaken voor geel gras. Om te weten wat het precies kan zijn bekijk dan alle voorbeelden gele plekken in gras

Wordt geel gras weer groen?

Het kan lang duren maar vaak wel. Wilt u weten wat door oorzaak en oplossing is? Om te weten wat het precies kan zijn bekijk dan alle voorbeelden gele plekken in gras

Wat kan ik doen tegen gele vlekken in het gras?

Vaak is het een water tekort of te weinig voedingsstoffen. Sproei niet te vaak en als u sproeit, sproei dan veel. Gebruik organische meststoffen, deze geven langduriger voeding af aan het gazon. Lees meer over gele plekken in gras

Datum gepubliceerd: 03-01-2021

Voor het laatst gewijzigd: 23-01-2023