Regenwater opvangen

regenwater opvangen, belangrijk voor het milieu, tuin en portemonnee.

Regenwater opvangen

Een goed, sterk en groen gazon moet water hebben. Vanwege langere periodes met droogte wordt het de laatste jaren steeds gebruikelijker (gelukkig) om (regen)water op te vangen. Op deze manier kunnen we het gazon mooi groen en gezond houden tijdens langere periodes van droogte.

Hieronder leest u over:
  • Welke manieren er zijn om regenwater op te vangen
  • De voordelen die er zijn bij het opslaan van regenwater

Hoe kunt het regenwater recyclen

Er zijn twee verschillende manieren om regenwater op goed op te kunnen vangen en te hergebruiken voor uw gazon. Zo kunnen we regenwater opvangen:

  • Bovengrondse oplossingen
  • Ondergrondse oplossingen

Bovengrondse oplossingen voor regenwateropslag

Bovengrondse opslag is o.a. mogelijk in een regenton of een regenzuil.

Een regenton om regenwater op te vangen

Een regenton is de goedkoopste oplossing, u sluit bijvoorbeeld de afwatering van uw dak of schuur aan op de regenton. Gemiddeld kan een regenton ongeveer 200 liter water bevatten. Een regenzuil biedt dan meer opslagcapaciteit.

Regenzuil om regenwater op te vangen

Regenzuilen zijn wat grotere en modernere varianten dan regentonnen, regenzuilen zijn er voor de opslag van gemiddeld 400 liter tot 1000 liter.

Schutting voor wateropslag

Vrij nieuw is het opslaan van water in een schuttingpanelen. Deze panelen zijn aan een regenpijp verbonden en worden op deze manier gevuld met regenwater.

Ondergrondse oplossingen

Regenwatertank om regenwater op te vangen

Regenwater kunt u ook ondergrond opslaan. Een zogenaamde regenwatertank ook wel regenwater opslagtank genoemd zijn er in veel verschillende varianten. Er zijn regenwatertanks die 500 liter kunnen opslaan maar ook tanks die 10.000 liter op kunnen slaan.

Voordelen van opslag van regenwater voor uw gras

Er zijn veel verschillende voordelen te noemen voor het hergebruiken van regenwater voor uw tuin

  • Goedkoper op de langere termijn
  • Beter voor uw gazon
  • Beter voor uw gezondheid

Het is uiteindelijk goedkoper om regenwater op te slaan en te hergebruiken voor uw gras

Als u uw gazon goed wilt onderhouden dient u met regelmaat veel water te geven. Deze kosten zijn echter terugkerend. Een regenton of regenwatertank schaft u eenmalig aan.

Subsidie op afkoppelen hemelwater

Er zijn veel gemeenten die subsidie geven op het afkoppelen van hemelwater van het riool. Informeer ernaar bij uw gemeente

Regenwater is beter voor uw gras dan leidingwater

Water uit de leiding is perfect om te drinken, maar mist essentiŽle mineralen voor uw gaon. Regenwater is van nature zachter (ideale pH-waarde) en dus beter voor uw gazon

Beter voor het milieu

Toch wel de belangrijkste, het is beter voor het milieu. Opgeslagen regenwater wordt opnieuw in de bodem ingebracht. Op die manier blijft uw gazon gezond (opslag co2) en droogt de bodem niet uit (warmte) en draagt u uw druppel bij om de grondwaterstand op peil te houden. Al dit water was anders namelijk via het riool naar de waterzuivering gegaan.

Waar kunt u regenwatertanks bestellen en thuis laten leveren?

Bij onderstaand bedrijf kunt u regenwatertanks kopen om te gebruiken voor de opvang

Datum gepubliceerd: 03-01-2021

Voor het laatst gewijzigd: 13-09-2022