N P K Meststoffen

Wilt u weten waar N P K voor staat bij meststoffen? Hier vindt u de enige complete lijst die u nodig heeft.

De N P K waarde bij bemesting geeft aan hoeveel stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K) er in uw meststof zit. Deze macronutriënten zijn essentieel voor uw gazon. Het is belangrijk om te weten wat de huidige NPK-waarde van uw ondergrond is. Alleen dan kunt u uw gazon de juiste voedingsstoffen geven en het in topconditie houden.

N P K meststoffen

(N) Nitrogenium - Stikfstof in meststoffen

De letter N staat voor Nitrogenium, beter bekend onder de naam stikstof. Ongeveer 80% van onze atmosfeer is gevuld met stikstof. Stikstof voor uw gazon de belangrijkste voedingsstof. Zonder stikstof groeit uw gazon niet. Het zorgt voor de vorming van nieuwe grassprieten en maakt dus (mede) fotosynthese mogelijk. Het gras wordt er ook mooi groen van.

(P) Phosphorus - Fosfor in meststoffen

De letter P staat voor Phosphorus, bij ons beter bekend onder de naam fosfor. Fosfor is een mineraal en komt voor in gesteente. Fosfor is voor uw gazon belangrijk voor de wortelgroei. Een goede worteling van uw gazon zorgt er voor dat uw gazon sterker wordt en drogere periodes beter kan overleven. Rond de wortels van uw gazon bevinden zich bacteriën die met schimmels samenwerken. Deze schimmels, Mycorrhiza's, halen nuttige mineralen uit de ondergrond en geven dat aan de wortels van uw gazon. In ruil daarvoor krijgen de schimmels suikers terug. Dat is niet alles, de schimmels beschermen uw gazon ook tegen gazonziekten. Doordat ze deze voedingsstoffen (suikers) die ze van het gazon krijgen kunnen ze hun zogenaamde Mycelium (een netwerk van schimmeldraden) uitbreiden. Zo ontstaat een grotere, sterkere grasmat.

(K) Kalium - Kalium in meststoffen

De letter K staat voor Kalium. Na stikstof is kalium de belangrijkste voedingsstof voor uw gazon. Het zorgt ook voor een groener gazon maar is ook verantwoordelijk voor het transport van voedingstoffen in uw gras. Het zorgt voor stevigere celwanden en een betere wateropname.

Hoe zit het precies met de percentages en samenstellingen bij meststof

U weet nu de betekenis van N, P en K. Maar wat zegt de verhouding?

Wat betekent NPK 20 20 20

NPK 20-20-20 per 100 gram meststof is 20 gram stikstof, 20 gram fosfor en 20 gram kalium

Wat betekent NPK 15 15 15

NPK 15-15-15 per 100 gram meststof is 15 gram stikstof, 15 gram fosfor en 15 gram kalium

Overige voedingsstoffen

Naast de primaire NPK-stoffen zijn er ook nog andere voedingsstoffen en sporenelementen belangrijk voor uw gazon.

Calcium

Calcium helpt uw gras aan een sterkere celstructuur. Daarnaast is calcium een belangrijke factor om de zuurtegraad van de grond te verminderen. Doordat calcium de zuurgraad van de bodem te vermindert kan uw gazon makkelijker voedingsstoffen opnemen.

Magnesium

Het mineraal Magnesium stimuleert op haar beurt de groei en ontwikkeling van chlorofyl. Chlorofyl is als het ware een groeihormoon. Het zorgt voor een donkergroene kleur. Magnesium is een goed mineraal om te voegen na bijvoorbeeld het verticuteren.

Zwavel

Zwavel in de grond zorgt voor de ontwikkeling van de nodige enzymen. Het zorgt er voor dat uw gazon beter bestand is tegen kou. Daarnaast zorgt het voor een hogere zaadproductie van uw gras.

Datum gepubliceerd: 03-01-2021

Voor het laatst gewijzigd: 05-09-2022