De perfecte ondergrond voor graszoden

U gaat zelf graszoden leggen en wilt uw nieuwe gazon de beste start geven die mogelijk is. In dit artikel kunt u lezen hoe u de ondergrond geschikt maakt voor een prachtig gazon. Heeft u gecontroleerd hoe het is gesteld met uw ondergrond door middel van een bodemtest? Is uw ondergrond goed en heeft u nog grasrollen nodig voor uw project? Bestel ze direct via: Gras bestellen vanaf 2,65 per vierkante meter.

De ideale bodem of ondergrond voor graszoden in het kort

Stap 1, spit de zwarte ondergrond los, minimaal 10 centimeter. Stap , egaliseer de ondergrond, vul deze na een bodemtest zo nodig aan met organische mest, wormencompost of lavameel.

Voor een gedetailleerde uitleg over de ondergrond voor uw nieuwe grasmat lees dan verder onder deze afbeelding

Ondergrond voor graszoden

De perfecte opbouw van de ondergrond voor gras ziet er zo uit

Na het graszoden kopen gaat u aan de slag met de ondergrond voor het gazon. De ideale bodem voor een gazon wordt gevormd door twee centimeter zand met daaronder ongeveer twintig tot dertig centimeter goede, rijke grond, op een goed afwaterende ondergrond. Deze combinatie is in de natuur zeldzaam. Het zand zorgt ervoor dat de oppervlakte niet te nat of te compact wordt; de rijke grond nodigt de wortels uit om diep te gaan groeien; de drainage zorgt dat ze niet verdrinken.

Niet iedereen met een gazon kan of wil zulke ideale condities scheppen voor hun gazon. Daarom verkoopt men meestal graszoden in precies uitgebalanceerde mengsels, met daarin de veeleisende aristocratische soorten: de wat geharde beemdgrassen, die beter tegen vocht en schaduw kunnen; de levenskrachtige, lange struisgrassen en het onverwoestbare Engels raaigras. Het mengsel varieert al naar gelang de handelaar, de streek en natuurlijk het gebruik dat men van het gazon wil maken. Een voetbalveld vereist een heel ander soort grassen dan een net voorstadstuintje.
Om ook u een goede start te geven gaan we in dit artikel dieper in op de volgende zaken:

 • Structuur / opbouw van de ondergrond
 • Extra voeding voor de ondergrond
 • Egaliseren van de ondergrond

Hoe zorgt u voor de perfecte structuur in de ondergrond?

Graszoden legt u niet ieder jaar, een gazon gaat jarenlang mee. Hoe creëren we dan de juiste structuur? Vaak hoeft de toplaag maar voor 10 cm uit zwarte aarde (gewone grond) te bestaan.

 • Doe een bodemtest en kijk of er extra kalk nodig is
 • Spit de bovenste laag van de grond ongeveer 25 cm diep
 • Gebruik eventueel een tuinfrees
 • Heeft u kleigrond, veengrond of puin? Lees dan zeker verder
 • Hark de grond om het weer redelijke op gelijke hoogte te krijgen

De ondergrond van uw gazon als belangrijkste basis van uw gazon

We gaan samen kijken hoe we de perfecte basis kunnen creeëren voor uw nieuwe grasmatten.

 • Hoe is de opbouw van de grond nu?
 • Wat moet er afgevoerd worden
 • Wat moet er aangevoerd worden

Hoe is de opbouw van uw grond nu?

 • Gewone zwarte grond
  • Onbemeste tuinaarde
  • Tuinaarde
  • Teelaarde
 • Klei
 • Veen
 • Puin
 • Wit / geel zand

Ondergrond bestaat uit gewone zwarte grond

Gewone zwarte grond is hetzelfde als onbemeste tuinaarde, tuinaarde of teelaarde. Heeft u alleen maar zwarte grond? Perfect. Zorgt u dan dat de hoogte van de ondergrond 2 cm lager is dan bijvoorbeeld uw terras. Dat sluit het goed aan qua hoogte. Bij voorkeur wel vermengen met wormenmest / Direct Big Bag Wormenmest bestellen

Kleigrond als ondergrond voor uw gazon

Gaat u graszoden leggen op kleigrond? Let dan op: bestaat uw ondergrond voornamelijk uit kleigrond? Zorg dan voor minstens 40 cm zwarte grond. Op die manier voorkomt uit wateroverlast bij regenval.

Veengrond

Zorg voor minstens 40 cm zwarte grond.

Puin in de grond

Zorg voor tenminste 20 cm zwarte grond. Let op dat de puin niet te grof is zodat zand er in kan wegspoelen.

Wit / geel zand

Niet al het witte zand hoeft u af te voeren. Een beetje wit / geel zand kan helpen met drainage, het afvoeren van water.

Wat moet er aangevoerd worden?

Onbemeste tuinaarde, tuinaarde, zwarte grond en teelaarde zijn hetzelfde. Er bestaat wel bemeste tuinaarde. Hier is al mest aan toegevoegd

Hoe rekent u uit hoeveel kuub zwarte grond u aan moet voeren?

Stel u wilt voor een stuk van 10 bij 10 meter de ondergrond 2 centimeter ophogen: 10 x 10 meter = 100. 100 x 0,02 = 2. 2 x 1,05 (voor het inzakken grond) = 2,1 kuub grond.

Direct grond bestellen en laten leveren? Zwartegrond.com

Hoe hoog maakt u de ondergrond?

De graszoden die wij leveren zijn 2 cm hoog. Zorg dat de hoogte van de ondergrond 2 cm lager is dan bijvoorbeeld uw terras. Als u de graszoden er vervolgens op legt, zal het netjes op elkaar aansluiten qua hoogte.

Voeding toevoegen aan de ondergrond voordat u gras legt

Om te zorgen dat de graszoden snel en goed wortelen raden we de aanlegbemesting aan die u eenvoudig aan kunt vinken bij het bestellen. Het hoge stikstofgehalte in deze mest zorgt voor de sneller worteling. Bestel anders de organische meststoffen van Ecostyle te bestellen. Hou hier rekening met 1 kg mest per 10 m² gazonoppervlakte. Ook het aanbrengen van wormenmest (alles over wormenmest) i.c.m. lavameel (alles over lavameel) valt aan te raden.

Egaliseren van de ondergrond

Om te zorgen dat de graszoden netjes vlak komen te liggen moeten we de ondergrond egaliseren / gelijkmaken.

 • Wals de grond
 • Gebruik geen trilplaat, dit maakt de ondergrond volkomen dicht
 • Hark het licht open
 • Gebruik een plank om de grond te egaliseren

Veelgestelde vragen aan Grasleveren.nl

Hoeveel cm zwarte grond is er minimaal nodig?

Om een gazon goed te kunnen laten wortelen is er minimaal 10 cm zwarte grond nodig.

Wat is de ideale pH-waarde van de ondergrond?

De ideale zuurgraad voor het gras is een pH-waarde van 6. Een pH-waarde tussen de 5,5 en 7 zijn acceptabel, alles daaronder of daarboven leidt tot problemen.

Hoeveel kuub grond heb ik nodig om mijn ondergrond op te hogen?

Ondergrond voor 50 m2 gras 3cm ophogen 50 x 0,03 = 1,5 x 1,05 = 1,57 kuub. Kijk op Ondergrond voor gras voor meer rekenvoorbeelden.

Datum gepubliceerd: 03-01-2021

Voor het laatst gewijzigd: 19-05-2023