Roest in het gras

Roest in het gras, een van de meest voorkomende grasziektes in Nederland. Roest in het gazon is een schimmel (Puccinia coronata). Afhankelijk van de variant uit het zich op verschillende manieren in uw grasmat. Door goed gazononderhoud uit te voeren kunt u Roest in het gras wellicht in de toekomst voorkomen.


Ziet u plots oranje- of bruinachtige vlekken in uw grasmat? Grote kans dat u roest in uw gazon heeft. In eerste instantie oogt het niet vervelend, maar snelheid is geboden. Als u niets doet zal deze roest zich snel verspreiden door uw gazon.


Bent u onbekend met roest in uw gazon en weet u niet hoe u dit kunt bestrijden? Geen probleem, wij van Grasleveren.nl helpen u van dit probleem in uw gras af.

We leggen u uit welke varianten van roest er precies zijn en hoe u roest in het gazon kunt bestrijden.

Roest in het gazon

Hoe herken ik roest in het gazon?

Roest in het gazon is eenvoudig te herkennen aan roestkleurige vlekken in het gazon. Roest in het gras is een schimmel die, afhankelijk van de variant, snel kan verspreiden en het hele gazon kan vernielen.

Soorten roest in het gazon

Om roest in het gazon goed te kunnen bestrijden is het nodig om te weten van welk type roest we last hebben. We kennen drie verschillende soorten roest in het gazon, te weten:

 • Kroonroest

 • Oranje strepen roest

 • Bruine vlekken roest


Kroonroest

Kroonroest kunt u herkennen aan oranje strepen die over de grassprieten heen lopen. Kroonroest komt voornamelijk voor in de maand juli tot en met oktober. Deze variant tast alleen het blad aan aan en gelukkig niet de wortels en stengels van het gras.


Dit betekent echter niet dat daarom minder belangrijk is om te bestrijden.

Oranje strepen roest


De zogenaamde Oranje strepen roest herkent u aan de oranje of gele strepen op de bladeren van het gras. Deze variant komt vaak voor in het voorjaar (mei juni). Oranje strepen roest begint eerst als een kleine plek in het gras en kan zich langzaam uitbreiden. De stengels en bladeren wordt aangetast door deze roest variant.

Bruine vlekken roest

Bruine vlekken roest kan zich razendsnel verspreiden door het gazon. De gazonschimmel Bruine vlekken roest gedijt het makkelijkste bij warm en vochtig weer. Deze variant komt vaak vanaf de maand april voor maar kan ook zeker in de zomer te voorschijn komen in het gazon. Het vervelende van de bruine vlekkenroest is dat het zowel het blad, de stengel als de wortel aantast in het gazon. Het hele gazon kan dus kapot gaan.


Hoe ontstaat roest in het gazon eigenlijk?

Roest in het gras kan van de een op andere dag ontstaan. Veel mensen hebben niet direct door dat het hier om een grasziekte gaat. Men komt vaak pas in actie als de plekken plots steeds groter worden. Maar hoe komt nu eigenlijk deze roest in het gazon? Het ontstaat doordat de bodem onvoldoende voedingsstoffen bevat. Schimmels als roest gedijen daar goed in waardoor deze de overhand kunnen nemen.

Hoe kan ik roest in mijn gazon bestrijden en voorkomen?

Maai het gazon en zorg er voor dat u het gemaaide gras opvangt en verwijdert. Vergeet ook niet de grasmaaier zelf schoon te maken (de messen). Anders kan er opnieuw roest ontstaan in het gras.

 • Zorg voor bemesting op het juiste moment en de juiste hoeveelheid.
 • In het voorjaar gebruikt u organische mest met stikstof voor de groei.
 • In het najaar gebruikt u najaarsbemesting met extra kalium, fosfor en magnesium.
 • Gazon herstellen na roest in het gras?

  Bent u bang dat de schade aan het gazon niet meer te herstellen is? Overweeg dan om nieuwe graszoden te leggen. U kunt hier eenvoudig graszoden bestellen of het graszaad bekijken

  Datum gepubliceerd: 03-01-2021

  Voor het laatst gewijzigd: 16-10-2022