Guano als meststof en bodemverbeteraar voor uw gazon

Guano meststof als meststof voor uw gazon

U kunt guano inzetten als natuurlijke meststof en bodemverbeteraar voor het gazon. Guano bestaat uit de fijngemalen gedroogde uitwerpselen van zeevogels of vleermuizen en wordt al vele eeuwen lang gebruikt om landbouwgrond vruchtbaar en gezond te houden. Ook voor uw gazon kan het enorme voordelen opleveren.

Guano meststof voor het gazon

5 voordelen van guano voor uw gazon

Guano heeft ontzettend veel voordelen voor uw gras. Hieronder zetten we de vijf belangrijkste voor u op een rijtje.

  • Een kleine hoeveelheid maakt de bodem weer rijk aan makkelijk op te nemen voedingsstoffen waardoor uw gazon sneller en mooier aan zal groeien.
  • Guano kan het hele jaar door ingezet worden
  • 3 Het gebruik van guano maakt uw gazon minder gevoelig voor o.a. schimmels en insecten die veel schade kunnen berokkenen aan grassoorten en planten in uw tuin
  • Het maakt het gebruik van kalk om de grond te ontzuren overbodig.
  • Guano is een volledig natuurlijk product en heeft geen bijeffecten voor de biodiversiteit in je tuin.

Onze bodem bevat steeds minder mineralen en vitaminen. Dat maakt dat de vruchtbaarheid van de bodem slecht is en uw beplanting minder goed groeit en minder gezond is. Het is daarom onontkoombaar de natuur een handje te helpen en de grond te verrijken. De guano zit boordevol calcium, magnesium en fosfor waar uw gazon volop van gaat groeien. Hoewel het belangrijk is op te passen met bemesting op zonnige dagen, is guano het hele jaar door te gebruiken. U hoeft niet te wachten tot het voorjaar. Door bemesting met guano kunt u uw gazon het hele jaar door groen houden doordat de grassprieten voldoende voeding uit de bodem blijven halen. Andere factoren zoals voldoende water spelen hierin ook mee.

Guano helpt ook om het gras van uw gazon sterker te maken en de zuurtegraad op de sprieten te verhogen. Dat zorgt ervoor dat uw gazon bestand is tegen vervelende plagen zoals schimmels en insecten. Door wat lavameel over het gazon te verstuiven zullen insecten gedwongen worden een andere plek gaan zoeken of ze worden minder actief en stoppen met eten van uw gazon. Doordat onze grond een steeds hogere zuurtegraad krijgt, wordt vaak kalk gebruikt om de PH van de bodem te regelen. Naast het toevoegen van magnesium en calcium aan de grond, worden echter ook belangrijke sporenelementen aan de grond onttrokken. Op de langere termijn wordt de kwaliteit van de grond hier niet beter door. Door het gebruik van.

Waar komt guano eigenlijk vandaan?

Al sinds de 19 e eeuw wordt guano gewonnen in Chili en Peru, om vervolgens over de hele wereld ingezet te worden als meststof. Het komt ook voor op de kusten van Afrika en Australië. Ook in onze contreien is deze vorm van bemesting al sinds het jaar 1843 bekend. De naam guano wordt ook gebruikt voor vleermuis en zeehondenmest die respectievelijk in grotten en andere kusten gevonden wordt.

Wat doet guano voor uw gazon?

De zeer effectieve meststof bevat een hoog gehalte aan bodemverrijkende stoffen waardoor het gras van uw gazon sneller en voller bloeit. De voedingsstoffen zorgen ervoor dat het gras in alle seizoenen donkergroen blijft. Guano is daarnaast een goed PH-regelaar die zuur en andere schadelijke stoffen neutraliseert. Ook is uw gras beter bestand tegen bacteriën, schimmels en insecten.

Waar moet u op letten als u guano koopt?

Bij het aanschaffen van guano kunt u letten op de NPK-verhouding. Uw gazon heeft wat dit betreft andere behoeften dan andere gewassen en planten. Ook is de NPK-behoefte van het gras afhankelijk van het seizoen. Bij voorkeur koopt u guano die zo duurzaam mogelijk gewonnen wordt.

Rode guano

Rode guano heeft een hoog gehalte aan fosforzuur.

Witte guano

Witte guano bevat meer stikstof en kalium bevat.

Hoe brengt u guano aan op uw gazon?

Guano in poedervorm kunt u makkelijk vermengen met water om het zo over het gazon te sproeien. Korrels kunt u met de grond vermengen of over het gras uitstrooien. Er is ook guano verkrijgbaar die al in vloeibare vorm aangeleverd wordt. Voor gebruik op uw grasveld zijn dit de best toepasbare vormen om praktisch en zo min mogelijk zichtbaar meststof over het gazon te verspreiden.

Welke goede stoffen bevat guano meststof?

Guano bevat van nature veel fosfor en daarnaast onder andere stikstof, kalium en magnesium. Deze sporenelementen zijn op de meeste plekken van nature nog maar weinig in de grond aanwezig. Door de aanvulling met deze zeer goed uitgebalanceerde dierlijke bemesting is de bodem weer rijk aan de nodige voedingsstoffen voor de groei van gras en planten.

Guano als natuurlijke meststof

Door de bodem op een natuurlijke en gebalanceerde manier aan te vullen met de juiste voedingsstoffen voorkom je dat de bodem op de langere termijn wordt uitgeput. Ook vervuil je de omgeving niet met onnatuurlijke stoffen die invloed kunnen hebben op de gezondheid en biodiversiteit.

Wanneer kunt u het beste guano aanbrengen over het gazon?

Deze natuurlijke meststof is in elk jaargetijde te gebruiken. Het best doet u dit niet op een dag of tijdstip dat de zon sterk schijnt. Tip: meng de guano met lavameel en wormenmest Voor een nog beter resultaat kunt u de guano tegelijkertijd gebruiken met lavameel en wormenmest. Zo kunnen de eigenschappen van deze natuurlijke bodemverbeteraars elkaar versterken.

NPK-Waarde van Guano

De NPK waarde van Guano is 13-12-2,5

Wat is de juiste dosering voor guano?

Met 1 liter meststof kun je zo'n 14m² tot 35m² van uw siergrasveld een jaar lang bemesten. 1 liter meststof staat gelijk aan 700 gram.

Guano liter per m²

1 liter 14 tot 35 m²
Type Bodemverbetering

Guano kg per m²

1 kg 20 tot 50 m²
Type Bodemverbetering
Veelgestelde vragen aan Grasleveren.nl Is guano goed voor mijn gazon? Guano verrijkt de bodem in uw tuin waardoor uw gazon op de korte en lange termijn mooier en voller zal groeien. Het is een duurzamere oplossing dan kalk en kunstmest. Hoeveel kg guano heb ik nodig? Houd 1 kilogram aan om een jaar lang tussen de 14m² en 35 m² gazon te onderhouden. Wanneer kan ik guano over mijn gazon strooien? U kunt de guano meststof het hele

Datum gepubliceerd: 03-01-2021

Voor het laatst gewijzigd: 27-02-2024