Hoe herkent u engerlingen

Hoe herkent u engerlingen

Eerst heeft u een mooi gazon, kort gemaaid, gezond groen. Maar dan opeens gele plekken en veel vogels in de tuin. Het kan zomaar zijn dat u last heeft van engerlingen of emelten.


Lees verder om te uit te vinden of het engerlingen zijn en hoe u ze kunt bestrijden!

Wat zijn engerlingen precies?

Engerlingen zijn larven van verschillende soort kevers. In Nederland, maar ook in Belgie is e vooral last van de larven van de rozenkever, meikever, junikever en de Sallanderkever.

Beeld

De larven zelf zijn schadelijk voor uw grasmat, de kever zelf niet. De larven blijven in de bodem, hier eten ze aan de wortels van het gras. Het gras sterft af.

Hoe herkent u engerlingen in het gras?

U kunt aan de schade aan het gazon (een gele dode, ronde plek) zien of u last heeft van engerlingen in het gras. Daarnaast kan het zijn dat vogels uw gazon kapot maken op zoek naar deze larven.

Hoe herkent u een engerling zelf

Engerlingen zijn geel-wittig van kleur. Een gekruld lichaam in de vorm van een C. Huid is lerig en bruin-oranje van kleur. Ze verschillen qua grootte, de rozenkever larve is het kleinst: 1,5 cm. Die van een meikever kan wel tot 5 centimeter groot worden.

Het bestrijden van engerlingen

Het beste kunt u engerlingen bestrijden met aaltjes. Alles wat u moet weten over het bestrijden van engerlingen leest u hier: engerlingen bestrijden.

Welke tijd van het jaar is geschikt om engerlingen te bestrijden?

Over het algemeen kunt u dat het beste doen van mei tot en met augustus. Dan komen larven uit - en zijn ze op hun zwakst. De aaltjes dringen de larven binnen en gebruiken ze als voedsel.

Voor alles details van het bestrijden kunt u hier terecht: engerlingen bestrijden.

Hoe herstelt u het gazon na een engerlingen plaag?

Zijn de engerlingen succesvol bestreden? Dan komt het herstel: kleine plekken kunt u herstellen met graszaad. Zijn er grote stukken kapot gemaakt door vogels? Bestel dan nieuwe graszoden.

Geplaatst op: 24-01-2022
Laatst aangepast op: 31-01-2022